Amsterdamin Gymnaestrada 30.7.-6.8.

30.8.2023

1710 voimistelun harrastajaa Suomesta suuntasi Amsterdamiin!

Kaupungissa järjestettiin voimistelun suurtapahtuma World Gymnaestrada, jonka tausta- organisaationa on kansainvälinen voimisteluliitto FIG. Tapahtuma pidetään neljän vuoden välein. Hollannin Amsterdamissa oli vuorossa 17. voimisteluyhteisön tapahtuma ajalla 30.7.-5.8.2023. Kaikkiaan voimistelijoita saapui liki 20 000 yli 60 maasta.

Tarkoitus ei ole kilpailla, vaan edustettuna ovat kaikki voimistelulajit erilaisten esitysohjelmien muodossa. Valokeilassa on harrastajia ja huippuja rinnakkain kaikista maanosista - milloin estradilla muutaman kymmenen ryhmissä, milloin taas tuhansien joukossa.  Suomen suurimmassa kenttäohjelmassa, Kirkkaat vedet, esiintyy yli 700 naista. Tanssillisen ohjelman koreografian ovat suunnitelleet Hannele Ahlqvist ja Marja Kallioniemi.

Keski-Uusimaata tapahtumassa edusti kuudesta eri seurasta 85 hengen joukko. Heistä kokeneimpiin kuuluu ehdottomasti Tarja Schneider-Lehto, jonka ensi esiintyminen kansainvälisessä tapahtumassa oli jo vuonna 1975 Berliinissä. Silloin Keravalta oli mukana tanhuryhmä, johon Tarjakin kuului. Seuraavat esiintyminen oli 1982 Zurichissä.

Ensimmäistä kertaa hän ohjasi Keravalaisryhmän 1991 Amsterdamiin. Matkassa mukana oli myös perheen esikoispoika Jonas, joka yksivuotiaana toi osansa unohtumattomaan kokemukseen! 1995 Berliinissä Suomen kenttäohjelmassa oltiin lumiukkoja.

Vuoden 1999 Göteborgin tapahtumasta Tarjalle jäi parhaiten mieleen saksalaisten ikämiesten 40 minuutin esitys. ”He osasivat todella asiansa ja esiintyivät täydestä sydämestään. Heräsi ajatus, että miksei keravalaisetkin miehet...” 2003 Lissabon ja 2007 Dornbirn sujuivat kuitenkin edelleen kenttäohjelmien ohjaamisessa.

MUTTA 2011 Lausannessa Tarjan miesjumpparit esiintyivät ensimmäistä kertaa halliohjelmassa ohjaansa suunnittelemassa koreografiassa. Halliohjelmalle on aikaa kerrallaan 15 minuuttia, joten sen on koostuttava useammasta pienestä esityksestä.

2015 Helsingissä saatiin nähdä ja kokea tämä suurtapahtuma! Tarja oli mukana tapahtumaorganisaatiossa. Keravan miesjumpparit esiintyivät Pohjolan illassa Helsingin jäähallissa. Tarjan huippuhetki oli, kun hän kantoi Suomen lippua olympiastadionille. Erityiseksi hetken teki vielä se, että KNV:n miesjumpparit saivat kunnian olla nostamassa osallistujamaiden lippuja salkoon stadionin katolla.

Kymmenennen kerran hän oli ohjaajana mukana 2019 Dornbirnissa. Ilman muuta matkalaukkua pakataan taas Amsterdamiin lähtöä varten. Nyt ohjattavina ovat olleet KNV:n ikiliike naiset, jotka esiintyvät Pohjolaillan hallinäytöksessä yhdessä 30 muun suomalaisen kanssa. Itse Tarja   esiintyy ”Kirkkaat vedet” -kenttäohjemassa Stadionin nurmella.

Voimisteluyhteisö on ainutlaatuinen saadessaan aikaan tällaisen hyvän mielen tapahtuman. Paikalle tullaan ihastelemaan muiden osaamista ja hakemaan uusia tuulia omaan ammattiin ja harrastukseen!


kuvat:

Elämä on matka – ohjelma esitetään Pohjola-illan hallinäytöksessä. Maistiaiset ohjelmasta nähtiin KNV:n kevätnäytöksessä toukokuussa.

Kirkkaat vedet – ohjelman yhteisharjoitukset Myyrmäen hallissa kokosi 700 naista testaamaan, miten kouluilla harjoitelluista osasista taas syntyy yksi iso esitys.