Tellervo Poutiainen, muistoissamme

9.1.2019

Tellervo Poutiainen 12.4.1936 - 24.12.2018 toimi seurassamme, silloisessa Keravan Naisvoimistelijoissa, ohjaajana ja valmentajana 16 vuotta alkaen vuodesta 1968. Hän teki huikeaa työtä voimistelun saralla ja toi esille myös kotikaupunkiaan Keravaa siinä ohella.

Tellervo oli uraa uurtavana voimana Keravalaisten kilpajoukkueiden syntyyn ensin tanhusarjoissa. Pieksämäen kisoissa 1972 oli mukana 22 tyttöä, jotka voittivat hopeaa Tellervon suunnittelemalla ja ohjaamalla tanhuohjelmalla ja pääsivät esiintymään myös televisioon. Valttikorttina olivat tanssin riemu ja esityksen iloisuus.

Mitalit kirkastettiin kultaisiksi 1974 Lahdessa pidetyissä SNLL:n (Snellin) kisoissa. Tanhutyttöjen menestys toi heille useita esiintymisiä mm. Kansallisteatterissa. Heidät kutsuttiin esiintymään myös Berliinin Gymnaestradaan kesällä 1975.

Tellervo suunnitteli yhdessä Eila Kalstelan kanssa kenttäohjelman 12-15 -vuotiaille tytöille Tampereen Suurkisoihin 1980. Monen tuhannen vaaleansiniasuisen tytön joukossa oli Keravan tyttöjä mukana 50.

Joukkuevoimistelun jaettu kultamitali saavutettiin Oulussa keilaohjelmalla 1983. Tellervon mukaan tytöille oli suunniteltu ja valmennettu erittäin vaikea ohjelma, jotta olisi mahdollista onnistua ja kiivetä kärkeen. Hyvin hän tyttönsä valmensikin, koska samainen joukkue pienin voimistelijavaihdoksin nappasi myöhemmin mitaleja SM-kisoissa naisten sarjassa.

Koemme, että Tellervo toi seuran toimintaan uutta virettä ja innostusta. Hänellä oli rohkeutta ja kykyä nähdä eteenpäin, ja toteuttaa suuriakin hankkeita.

Suurella sydämellä tehdystä työstään voimistelun parissa Tellervo Poutiainen palkittiin SNLL:n kultaisella ansiomerkillä 1987. Samana vuonna seuran omissa 50v –juhlissa hänelle myönnettiin Keravan kaupungin liikunnan kultainen ansiomitali.

Tellervo kutsuttiin seuran kunniajäseneksi 1997, kun seura täytti 60v.

Omakohtainen kokemus Tellervon ohjaamisesta on Nikkarin lukion alkumetreiltä. Hän oli liikunnan opettajani vuodet 1970-1974. Silläkin saralla hän teki uraauurtavaa työtä, sillä vanhojen tanssit olivat uudessa yhteiskoulussa ensimetreillä, ja saivat hyvän alun innostuneen opettajan ohjauksessa.
 

Eeva Kukkola,

Keravan Voimistelijat KNV ry:n ent. pj ja hallituksen jäsen vuosien 1995-2016 aikana