Lajiesittely

Camilla
Kilpa-aerobic alkoi seurassamme 1998 ensin yhdellä ryhmällä. Ryhmä menestyi heti ja pääsikin edustamaan seuraamme ja Suomea kaksiin MM-kilpailuihin.

Mitä on kilpa-aerobic?

Pysähtymätöntä, intensiivistä liikettä. Nopeita jalkoja ja tarkkoja käsiliikkeitä. Notkeutta, voimaa, mukaansatempaavaa rytmiä. Heittäytymistä ja räjähtävää energiaa. Sähäkkä hyppy ilmaan ja laskeutuminen suoraan punnerrusasentoon. Lihasvoimaa ja huikeaa hallintaa, joka näyttää vaivattomalta, mutta syntyy vain lukemattomien tuntien vaivannäön tuloksena. Kilpa-aerobic on laji, jossa lihakset ovat kuin tulessa, mutta hymy ei hyydy.

Kilpa-aerobicissa kilpailevat sekä miehet että naiset. Kilpailla voi yksilönä, parina, triona tai ryhmänä, ja osallistua voi myös tanssillisempaan AeroDance-sarjaan.

Kansainvälinen voimisteluliitto FIG (Federation Internationale de Gymnastique) määrittää säännöt ja on ainoa kilpa-aerobic liitto jonka Kansainvälinen Olympiakomitea on hyväksynyt.

 

Kilpailusuoritus

Kilpa-aerobicin näyttävässä kilpailuohjelmassa energinen, tanssillinen koreografia yhdistyy vaativiin vaikeusliikkeisiin. Aerobicissa on neljä vaikeusliikeryhmää, jotka sisältävät dynaamista voimaa, staattista voimaa, hyppyjä sekä notkeutta ja tasapainoa vaativia liikkeitä. Kilpailuohjelma saa sisältää kilpailuluokasta riippuen 6-10 vaikeusliikettä. Sen lisäksi aerobicissa on seitsemän perusaskelta, joita tulee soveltaa läpi ohjelman yhdistellen niitä erilaisiin lattiakäynteihin. Laji vaatii urheilijalta luovuutta ja esiintymisrohkeutta sekä voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja anaerobista kestävyyttä.

Kilpa-aerobicin kilpailuohjelmat suoritetaan joko 7m x 7m tai 10m x 10m kokoisella joustoparketilla. Kilpailusuorituksen kesto on nuoremmilla voimistelijoilla 1min 15sek ja vanhemmilla 1min 20sek.

 

Lähde: Suomen Voimisteluliiton nettisivut