Rytminen voimistelu tukilajina

Keravan Voimistelijoissa voi harrastaa rytmistä voimistelua joukkuevoimistelun tukena. Rytmisen voimistelun harjoituksissa pääsee tekemään monipuolisesti välineillä.

Rytminen voimistelu toimii hyvin tukilajina monimuotoisuutensa ansiosta. Sen avulla on mahdollista saavuttaa mm. parempaa kehonhallintaa, koordinaatiota, motoriikka sekä tasapainoa.

Keväällä 2019 rytminen voimistelu toimii tukilajina Fixe Kids, Fixe Mini, Lux, Nix ja Diva - joukkueiden tytöille. Innokkaimmat pääsevät myös esiintymään rytmisessä ja kilpailemaan yksilöinä, ja eväällä 2019 voimistelijat esiintyvät rytmisen ohjelmilla Stara-tapahtumissa ja kilpailevat rytmisen voimistelun luokissa 1-3.

Rytminen voimistelu on seurassamme joustavaa; harjoitustuntimäärän voi valita oman harjoittelumotivaation mukaan. 

 

 

 

 

 

Rytminen kilpavoimistelu, rytminen voimistelu, moderni voimistelu, taidevoimistelu ─ meille ystäville vain rv !Rytmisen voimistelun vaativuuden vuoksi harjoittelu on erittäin monimuotoista, mikä tekee siitä hyvin esim. joukkuevoimistelijalle soveltuvan tukilajin.

 

Rytmisessä voimistelussa musiikki sekä voimistelijan ja välineen yhteisliike muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Suoritus perustuu monipuolisten vartalon perusliikkeiden hallintaan. Hyppyihin, piruetteihin, tasapainoihin, taivutuksiin ja muihin vartalon liikkeisiin on vielä yhdistettävä välineiden hallittu käsittely. Välineinä ovat vuoroin naru, pallo, vanne, keilat ja nauha.

 

Rytminen on niin yksilöille kuin joukkueille soveltuva monipuolinen taitolaji. Siinä vaaditaan samanaikaisesti sekä urheilullisuutta että taiteellisuutta. Fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien lisäksi voimistelijalta vaaditaan kykyä tahtoharjoitteluun ja liikeilmaisuun. Fyysisten ominaisuuksien, väline- ja ohjelmaharjoitusten lisäksi harjoittelu sisältääkin usein klassista balettia.

 

Kansalliset kilpailut

 

Rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmä muodostuu kahdenlaisista kilpailuista:

• ikäkausikilpailuista ja
• luokkakilpailuista.

 Luokkajärjestelmän mukaisissa kisoissa kilpaillaan voimistelijan tason, ei iän mukaan.

 

Kahdeksasta kilpailuluokasta ensimmäinen on ns. jumppakouluasema ja luokista korkein on mestariluokka. Luokkanousuista vastaava työryhmä myöntää kisatulosten perusteella voimistelijalle oikeuden nousta ylempään taitoluokkaan puolivuosittain. Luokkanousujärjestelmässä kilpaillaan sekä yksilö- että joukkueohjelmilla.

Harrastekilpailuissa kilpaillaan ikäsarjoissa 8–10-vuotiaat, 11–13-vuotiaat ja yli 14-vuotiaat. Lajin ensimmäiset harrastajakilpailut järjestettiin syksyllä 2009.

 

Arvostelu

 

Pisteistä annetaan kolmesta eri osa-alueesta:

• teknisestä arvosta,
• taiteellisesta arvosta ja
• suorituksesta.

 Sääntöjä tarkennetaan olympiadeittain ja kaikki tuomarit joutuvat uusimaan tuomarikorttinsa olympiadin alussa.

 Harrastekilpailun arvostelu perustuu oleellisin osin kilpailusarjasääntöihin. Kaikissa sarjoissa on kuitenkin helpotettu vartalonliikkeiden vaikeusosia sekä taiteellisen ja välineliikkeiden vaatimuksia.

  

(Yhteenveto kerätty Suomen voimisteluliiton ja rv-seurojen sivuilta)